Към съдържанието

Музика | Music

През 90-те години Александър Алексиев – Хофарт създава рок-група „Атила”. През 1987-90 г. тя е представителна рок-формация на Студентския дом в гр. София. В музикален план групата работи в стил хард-рок с прогресив-елементи. В нея А.Хофарт е китарист, соло-вокалист, композитор и автор на текстове. От 2010 г. е член на „Мюзикаутор”.

През 2010 г. две негови композиции – „Народът на дуло“ и „Неспокойни дни“ са включени в юбилейния, десети поред студио албум на група Епизод. Албумът постига голям успех сред феновете на тежката музика в България и е оценен с 9/10 от werock.bg:

Албумът започва с „Неспокойни дни“ по музика и текст на Александър Хофарт (негово дело е и картината, послужила за обложка на диска; освен художник, музикант и поет, той е автор и на три изследователски книги, засягащи произхода, религията и културата на древните българи). Парчето е издържано в любимото на групата умерено темпо, а вокалното изпълнение на Звезди е както винаги безупречно – във всяка думичка (и даже сричка) са вложени толкова много жар, емоция и техника, че можем само да съжаляваме, че не чуваме по-често нова студийна продукция от този гениален глас.

Що се отнася до грандиозния финал на албума, освен че е най-дългата композиция, „Народът на Дуло“ (която, също както и откриващото парче, е по музика и текст на Александър Хофарт) зашеметява с разчупена музикална структура, автентична древна атмосфера и забележително вокално присъствие от страна на Емил Чендов. Всяка дума от „Народът на Дуло“ се забива като огнена стрела в съзнанието и едва ли има българско сърце, което да не трепне пред несравнимото величие на този шестминутен шедьовър.

За презентацията е нужен JavaScript.

%d блогъра харесват това: